Czyszczenie separatorów tłuszczu – jak się je robi

Obiekty gastronomiczne, jakie stosują w kuchni wiele najróżniejszych tłuszczy, dbać muszą o ich odpowiednią utylizację. Wylanie bezpośrednio do kanalizacji nie jest możliwe, bowiem zabraniają tego przepisy. Z tego też powodu w takich sytuacjach niezbędne będzie zainstalowanie specjalnego separatora tłuszczu, jaki dokładnie oczyści ścieki z takich substancji. Przy montażu separatora trzeba mieć na uwadze kilka ważnych spraw. Przede wszystkim powinien on zostać dobrany parametrami do tego, co będzie spływać do niego podczas pracy.

Dodatkowo ustawić go trzeba w takim miejscu, żeby zapewnić łatwość dostępu. Jest to spowodowane tym, że systematycznie trzeba będzie wykonywać przegląd separatorów, i firma która się tym będzie zajmować musi mieć łatwy dojazd. Oczywiście firmy z tej branży są przygotowane na wiele różnych sytuacji, posiadają też sprzęt mający duży zasięg, lecz zdarzają się przypadki, że nawet to może nie pomóc. Wszystko da się zrobić, lecz jeżeli będzie trzeba podjąć jakieś nietypowe prace, to zapewne czyszczenie separatorów cena również będzie trochę wyższa.

Podczas użytkowania separatora w jego wnętrzu gromadzić się będą odseparowane tłuszcze, z tego też powodu co pewien okres czasu należy je wywieźć. Taki czyszczenie separatorów Śląsk wykonane być musi przez firmę posiadającą konieczne uprawnienia, a także wcześniej wspominany pojazd do gromadzenia takich zanieczyszczeń. Przeważnie tego typu serwis należy wykonywać raz na kilka tygodni, ale za każdym razem trzeba ustalić go indywidualnie.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić