Większość z nas nie może sobie wyobrazić Wigilii Bożego Narodzenia bez dzielenia się opłatkami. Ten cienki, biały kawałek chleba ma ogromną symbolikę, bowiem chleb jest przecież jednym z najważniejszych symboli dobrobytu i szczęścia. Tradycja ta narodziła się przed wielu laty, ponieważ już w początkowych latach chrześcijaństwa, gdzie stała się symbolem duchowej komunii. Z upływem czasu zaczęto opłatki zabierać do swoich domów, dla osób jakie z różnych powodów nie mogły uczestniczyć w nabożeństwie, aby stać się w pewnym momencie jednym z ważniejszych symboli bożonarodzeniowych.
Jak się okazuje utrzymywanych nie tylko w naszym kraju, lecz również chociażby we Włoszech, na Słowacji w Czechach. Tradycyjne oplatki są w formie bardzo cienkich chlebowych płatków. Przeważnie ich kolor jest biały, ale można też znaleźć w sprzedaży kolorowe wersje, przeznaczone dla bydła. Nasza tradycja nakazuje, aby na wigilię łamać się białym opłatkiem, i to takie właśnie pojawiają się przeważnie na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robi się wyłącznie z wody i białej mąki, bez żadnych innych dodatków.
Z wymieszanej porządnie masy formowane są cieniutkie płatki, które następnie są wypiekane w piecu przez kilka minut, a potem cięte oraz pakowane. Produkcja opłatków odbywa się przez cały rok, ale największe jej spiętrzenie przypada na okres od września do grudnia. Normalne opłatki kupić można we wszystkich sklepach, a jeśli ktoś będzie potrzebował poświęconego, to musi się po nie wybrać do któregoś z kościołów.
+Tekst Sponsorowany+