Korzystna kawa i herbata – atrybuty lecznicze

Organiczny związek chemiczny innymi słowy kofeina występująca w kawach i czekoladach niesie za sobą wiele problemów. Ma ona właściwości psychoaktywne. Dodawana jest ona do wielu napojów energetycznych i słodyczy, jakich zadaniem jest pobudzenie osoby, która z tego korzysta. Pokrewne właściwości ma teina, która jest nadrzędnym składnikiem herbat. Działa ona niemało wolniej lecz dłużej aniżeli kofeina, w celu postępowania w jak najdłuższym czasie sprawności fizyczne i psychicznej.

Picie kawy lub kofeiny w znacznych ilościach jest niesłychanie niebezpieczne. W głównej mierze wpływa na problemy z sercem, może powodować zgagę itp. Naukowcy stwierdzili, że kofeina ma okazję doprowadzić nawet do śmierci jeśli w ludzkim ciele ilość tego związku przekroczy 10 gramów. Jest to około 40- 120 filiżanek kawy. Szczególną uwagę powinny zwrócić kobiety które są w ciąży. Nosząc pod piersią swoja pociechę nie są w stanie nadużywać tych związków bowiem dawka nawet o połowę mniejsza dla noworodka ma okazję być śmiertelna.

Nie oznacza to, że mamy do głębi wycofać się z tych napoi – przetestuj parzenie kawy w kawiarce. Należy po prostu kontrolować się pod względem ilości. Jeżeli zauważymy, że jesteśmy zbytnio pobudzeni, serce bije, jak by miało zaraz wyskoczyć nam z piersi należy skonsultować się z lekarzem oraz ograniczyć teina czy kofeinę do minimalnych porcji a najprzyzwoiciej przestać je używać na pewien czas. W Polsce kultura picia herbaty nie jest bogata, lecz to powoli się zmienia. Polacy coraz to entuzjastyczniej sięgają po przeróżnego rodzaju gatunki herbat doceniają Ci rozpoznając jej walory oraz smak. Herbata doceniana jest szczególnie przez Chińczyków i Anglików.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić