Jak wpajać maluchom zasady dbania o zdrowie?

Lato obfituje w wiele owocowych smakołyków, na jakie z tęsknotą czekamy przez większą część roku. Nie ma lepszych witamin, jak te, pochodzące ze świeżo zerwanych z drzewa czy krzaka owoców, dojrzałych w słońcu, przepojonych zapachem świeżości.

Niemal każdy owoc jest o wiele bardziej wartościowy od barwnej tabletki witaminowej z apteki. Których witamin dostarczamy organizmowi podjadając w ogrodzie? Truskawki pojawiają się na krótko, prawidłowo jest w takim razie do granic możliwości wykorzystać ich atuty. Są doskonałym źródłem witamin C, A i B. Upraszczają przyswajanie żelaza z innych produktów, poprawiają trawienie tłuszczu i białka, zmniejszają ciśnienie i neutralizują substancje rakotwórcze – wypróbuj jagody acai cena. Poprawnie wpływają na skonstruowany przez nas nastrój. Czy ktoś wie, iż czereśnie opóźniają proces starzenia? Obejmują mnóstwo witaminy C, A, B oraz flawonoidy. Neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym spowalniają starzenie się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn. Maliny są dostatnim źródłem witaminy C i błonnika.

Oprócz innych składników mineralnych mają witaminę E oraz kwas foliowy. Witamina C wzmacnia naszą odporność – sok malinowy jest w szeregu przypadków używany przy przeziębieniach oraz stanach grypowych. Muszą zajadać się nimi kobiety planujące ciążę – ze względu na istotną ilość kwasu foliowego. Wiśnie, jakich możemy spotkać kilka odmian, zawierają również witaminę C, opłacalnie działają na skórę, oczyszczają organizm z trujących substancji. Poprawiają pracę układu krążenia. Pamiętajmy w następstwie tego o podskubywaniu takich witamin prosto z krzaka, niemniej jednak również o tym, iż z ich ilością nie należy przesadzać.